Skoč na obsah Skoč na menu

Ak by som mala užívať iba 1 výživový doplnok, ktorý by to bol?

Za mňa určite omega 3 mastné kyseliny ( DHA - kyselina dokozahexaénová a EPA - kyselina eikozapentaénová) Nebudem sa v tomto článku venovať podrobne biochémii tukov,  len v skratke vysvetlím, prečo práve omega 3 MK.

V našom organizme hrá kľúčovú úlohu pomer omega 3 MK a omega 6 MK. Za ideálneho stavu by mal byť v rovnováhe. Pôsobia totiž protichodne! Omega 3 MK pôsobia protizápalovo, rozširujú cievy, znižujú zrážanlivosť krvi, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, zlepšujú mozgové funkcie, spomaľujú starnutie buniek.... Omega 6 MK majú presne opačný účinok. Nepomer omega 3 a omega 6 MK vedie k mnohým civilizačným ochoreniam ( ateroskleróza, infarkt, mozgová mŕtvica,  Alzheimerova choroba, demencia, onkologické ochorenia depresívne stavy, reumatoidná artritída, Crohnova choroba a rôzne iné zápalové ochorenia ....)

 

Omega 3 MK sú pre náš organizmus esenciálne, tzn., nevie si ich telo syntetizovať samé a musíme ich teda prijímať v potrave. Hlavným zdrojom omega 3 MK sú morské ryby. Na to, aby sme stravou prijali dostatočné množstvo omega 3 MK, mal by náš jedálniček obsahovať minimálne 3x týždenne morské ryby a to len v prípade prevencie ( pri riešení už vzniknutého problému by mal byť príjem aj 300g denne)

Zdrojom omega 6 MK je predovšetkým priemyselne spracované mäso, rýchle občerstvenie a hotové jedlá. Vysoký obsah omega 6 MK v potravinách živočíšneho pôvodu je spôsobený najmä zvýšeným používaním koncentrovaných a lacných krmív v priemyslovom hospodárstve. Vysoký obsah omega 6 MK má aj slnečnicový olej, často používaný v domácnostiach.

Dnes je priemerný pomer omega 3 a omega 6 MK 1 : 20, u mladých ľudí dokonca 1 :25 , čo nie je až také prekvapivé, vzhľadom na dnešný spôsob stravovania.

Ako jednoduché riešenie sa ponúka zvýšiť príjem rýb v strave. Avšak treba brať do úvahy 2 aspekty:

Ryby dnes  predstavujú určité toxikologické riziko. Dôvodom je kontaminácia morskej vody, kedy sa v nich akumulujú toxické látky, ako je napríklad ortuť. Preto sa tehotným ženám odporúča konzumovať ryby s nízkym obsahom ortuti Vhodnejšie sú ryby, ktoré žijú kratšie, ako napr. sardinky, pri dlhšie žijúcich rybách, ako je napr. tuniak, dochádza k väčšej akumulácii toxických látok.

Obsah omega 3 MK v samotných rybách je závislý od toho, čo daná ryba konzumuje. Divo žijúca ryba sa živí inými rybami a obsahuje teda výrazne vyššie množstvo omega 3MK. Ryby chované vo veľkochovoch sú kŕmené granulami, čo naopak výrazne znižuje obsah omega 3MK.

V súčasných podmienkach je teda pomerne náročné udržať dostatočný príjem omega 3MK. Riešením je suplementácia omega 3MK vo forme výživových doplnkov.  Aj v tomto prípade je vhodné klásť dôraz na dostatočnú kvalitu. 

Užívanie omega 3 Mk je vhodné pre všetky vekové skupiny, veľký význam má užívanie omega 3MK v tehotenstve.

Omega 3 MK a deti

  • Majú pozitívny vplyv na celkový neurologický vývoj dieťaťa
  • Zlepšujú koncentráciu, proces učenia a pamäť
  • Zvyšujú imunitu organizmu
  • Majú pozitívy vplyv na emocionálnu rovnováhu
  • Používajú sa pri liečbe ADHD ( hyperaktivita u dieťaťa ), pri úzkostných stavoch
  • Pôsobia preventívne v prípade kardiovaskulárnych a zápalových ochorení


Každý deň sa stretávam s tým, že rodičia veľmi aktívne dopĺňajú stravu dieťaťa rôznymi výživovými doplnkami a vitamínmi, častokrát až nezmyselne a zbytočne a to, čo skutočne má význam deti nedostávajú. Na záver by som len podotkla, že nie som kamarátkou žiadnej firmy predávajúcej produkty s obsahom omega 3MK.

 

MUDr. Miroslava Moravčíková, 14.8.2023